|
- Aktualności » Wiadomości dnia • Z ostatniej chwili • Kronika policyjna • Pogoda • Program TV
- Kultura » Imprezy • Wystawy • Kino: Milenium · Rejs • Filharmonia • Teatr: Nowy · Rondo · Lalki Tęcza
- Informator » Baza firm i instytucji • Książka telefoniczna • Apteki • Bankomaty • Urzędy
- Słupsk » Plan miasta • Rozkład jazdy: MZK · PKS • Galeria • Historia • O Słupsku • Kamera • Hot Spot
- Pod ręką » Menu Online • Auto Moto • Nieruchomości • Praca • Ogłoszenia






Pb 95 zł |
ON zł |
Lpg zł |

USD zł |
EUR zł |
CHF zł |

Kategoria: Aktualności
Ulgi rozwiną gastronomię?
Rozmiar tekstu: A A A
Słupscy gastronomicy podsumowali mijający właśnie sezon letni.
Mimo, że Słupsk ma wspaniałe tradycje kulinarne to w mieście
gastronomia przeżywa zastój. Nie powstają nowe lokale, latem
wciąż jest zbyt mało ogródków gastronomicznych. To z kolei
sprawia, że Słupsk traci na atrakcyjności turystycznej.
Trwa odnawianie centrum Słupska. Już wkrótce swój charakter
całkowicie zmieni ul. Nowobramska. Jednak samo odnawianie i
upiększanie niewiele zmieni. Aby przyciągnąć do centrum miasta
słupszczan i turystów potrzebny jest rozwój usług - szczególnie
gastronomi. Niestety wokół Starego Rynku i na sąsiednich ulicach
brakuje kawiarni, knajpek czy restauracji.
O barierach i szansach rozwoju słupskiej gastronomii
dyskutowano na ostatnim posiedzeniu Rady Gospodarczej przy
prezydencie Słupska. - Słupska kuchnia i serwowane przez nią
potrawy regionalne zawsze wyróżniały nasze miasto. Restauracje i
puby mogą być i są w innych miastach w Polsce atrakcją
turystyczną. Przyciągają do miast gości z zewnątrz - mówi
Władysław Piotrowicz, dyrektor słupskiej restauracji "Metro". -
Jednak potrzebne jest nam wsparcie. Liczymy na to, że władze
miasta będą popierać rozwój gastronomi.
Zaproponował on, aby miasto uzbroiło niektóre miejsca w mieście
w niezbędną infrastrukturę (wodę, energię elektryczną itp.) i
przeprowadziło przetarg na prowadzenie w tych punktach
sezonowych ogródków gastronomicznych. - Poszerzyłoby to ofertę
turystyczną miasta w okresie letnim. Im więcej ogródków tym
większa konkurencja, a to przynosi korzyść klientom - dodaje W.
Piotrowicz.
- Uzbrojenie terenu to pomysł, który w najbliższym czasie
będzie rozpatrzony. Natomiast w trakcie przygotowania jest już
projekt uchwały w sprawie wprowadzenia maksymalnych ulg
podatkowych dla osób, które będą chciały otwierać lokale
gastronomiczne. Również dla tych którzy się przebranżowią i
zmienią dotychczasową działalność gospodarczą na restaurację czy
pub - powiedział Marek Sosnowski, rzecznik prasowy prezydenta
Słupska. (bos)

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone.
Aktualnie On-Line: 45 Gości