|
- Aktualności » Wiadomości dnia • Z ostatniej chwili • Kronika policyjna • Pogoda • Program TV
- Kultura » Imprezy • Wystawy • Kino: Milenium · Rejs • Filharmonia • Teatr: Nowy · Rondo · Lalki Tęcza
- Informator » Baza firm i instytucji • Książka telefoniczna • Apteki • Bankomaty • Urzędy
- Słupsk » Plan miasta • Rozkład jazdy: MZK · PKS • Galeria • Historia • O Słupsku • Kamera • Hot Spot
- Pod ręką » Menu Online • Auto Moto • Nieruchomości • Praca • Ogłoszenia






Pb 95 zł |
ON zł |
Lpg zł |

USD zł |
EUR zł |
CHF zł |

Kategoria: Aktualności
Rosną ceny żywca na skupach, rosną w sklepach
Rozmiar tekstu: A A A
Wieprzowina jest dziś bardzo poszukiwanym towarem. Fot. APR-SAS |
- Świńska górka, czyli nadwyżka wieprzowiny na rynku trwała ponad rok - wyjaśnia Zenon Bistram, prezes Pomorskiej Izby Rolniczej. - W październiku i listopadzie sytuacja była katastrofalna, bo ceny skupu na spędach spadły poniżej 3 złotych za kilogram. Teraz są o kilkadziesiąt groszy wyższe i nadal wzrastają.
Według szacunków specjalistów z Agencji Rynku Rolnego, w czerwcu średnia cena wyniesie 3,8 złotego za kilogram a jesienią nawet 4 złote. Rolnicy liczą na znacznie więcej. Specjaliści z Krajowej Rady Izb Rolniczych oceniają, że cena skupu może wynieść 5 a nawet 6 złotych za kilogram.
- Ptasia grypa i panika z nią związana, spowodowała zwiększenie zainteresowania mięsem wieprzowym - mówi Zenon Bistram. - Sytuację pogorszyło wybicie kilkuset tysięcy sztuk drobiu, bo w miejsce tego mięsa, klienci muszą kupić wieprzowinę i pozostałe gatunki mięs. Na rynku już teraz zaczyna brakować wieprzowiny, a sytuacja będzie się pogarszać. Wielu producentów znacznie ograniczyło hodowlę i teraz odtwarza swoje stada. Nie da się tego zrobić w tydzień, dlatego czeka nas okres szybkiego wzrostu cen, zwanego świńskim dołkiem.
Na wzroście cen wieprzowiny stracą hodowcy drobiu. Cena tego mięsa w sklepach spada od kilku miesięcy, a hodowcy od dawna dokładają o interesu.
- Ceny pasz i środków do produkcji są tak wysokie, że trzeba niedługo będzie zwijać interes - mówi Kazimierz Sławecki, hodowca drobiu z Kobylnicy. - Ceny jajek utrzymują się od kilku lat na stałym poziomie - średnio 34 groszy za sztukę. Aby mówić o zarobku, musiałbym za jajko otrzymywać ponad 40 groszy.
Aktualnie cena kilograma mięsa drobiowego w słupskich sklepach wnosi od 4,8 do 5,5 złotego. Wieprzowina jest ponad dwukrotnie droższa. Ceny karkówki i lepszych rodzajów mięs, zaczynają się od 13 złotych za kilogram.
Informacje na temat artykułu:


autor: | Adam Sito |
Źródło: | POLSKA Dziennik Bałtycki |
data dodania: | 2008-01-11 |
wyświetleń: | 2444 |

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone.
Aktualnie On-Line: 36 Gości