Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Ulgi rozwiną gastronomię?
Rozmiar tekstu: A A A
Słupscy gastronomicy podsumowali mijający właśnie sezon letni. Mimo, że Słupsk ma wspaniałe tradycje kulinarne to w mieście gastronomia przeżywa zastój. Nie powstają nowe lokale, latem wciąż jest zbyt mało ogródków gastronomicznych. To z kolei sprawia, że Słupsk traci na atrakcyjności turystycznej. Trwa odnawianie centrum Słupska. Już wkrótce swój charakter całkowicie zmieni ul. Nowobramska. Jednak samo odnawianie i upiększanie niewiele zmieni. Aby przyciągnąć do centrum miasta słupszczan i turystów potrzebny jest rozwój usług - szczególnie gastronomi. Niestety wokół Starego Rynku i na sąsiednich ulicach brakuje kawiarni, knajpek czy restauracji. O barierach i szansach rozwoju słupskiej gastronomii dyskutowano na ostatnim posiedzeniu Rady Gospodarczej przy prezydencie Słupska. - Słupska kuchnia i serwowane przez nią potrawy regionalne zawsze wyróżniały nasze miasto. Restauracje i puby mogą być i są w innych miastach w Polsce atrakcją turystyczną. Przyciągają do miast gości z zewnątrz - mówi Władysław Piotrowicz, dyrektor słupskiej restauracji "Metro". - Jednak potrzebne jest nam wsparcie. Liczymy na to, że władze miasta będą popierać rozwój gastronomi. Zaproponował on, aby miasto uzbroiło niektóre miejsca w mieście w niezbędną infrastrukturę (wodę, energię elektryczną itp.) i przeprowadziło przetarg na prowadzenie w tych punktach sezonowych ogródków gastronomicznych. - Poszerzyłoby to ofertę turystyczną miasta w okresie letnim. Im więcej ogródków tym większa konkurencja, a to przynosi korzyść klientom - dodaje W. Piotrowicz. - Uzbrojenie terenu to pomysł, który w najbliższym czasie będzie rozpatrzony. Natomiast w trakcie przygotowania jest już projekt uchwały w sprawie wprowadzenia maksymalnych ulg podatkowych dla osób, które będą chciały otwierać lokale gastronomiczne. Również dla tych którzy się przebranżowią i zmienią dotychczasową działalność gospodarczą na restaurację czy pub - powiedział Marek Sosnowski, rzecznik prasowy prezydenta Słupska. (bos)
 
 

Informacje na temat artykułu:
Źródło:Głos Słupski
data dodania:2003-08-27
wyświetleń:918

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 44 Gości